boktips: främst för högläsning

Böcker som jag anser att även vuxna har nöje av att läsa. Läs högt för ditt barn! Ge ditt barn ett större ordförråd! Bra böcker är inte en färskvara! Jag köper  ändå mycket nya böcker till biblioteket.

Det gäller att hitta rätt bok till rätt barn vid rätt tillfälle. Varje barn skulle få en bok som passade både lästekniskt och innehållsmässigt. Jag gör ändå ett urval på den här sidan.

Denna sidas sortering är inte alfabetisk, utan först bilderböcker och därefter för de äldre. Först hade jag med årtal för när böckerna gavs ut första gången.Tagit bort: inte viktigt, så länge de kommer i nya utgåvor.

För nyare högläsningsförslag och många andra boktipskategorier se BokLus http://bokluslund.blogspot.se/search/label/högläsning

Bilderböcker

Alla småbarn har nog en favoritbok som de vill höra många gånger. Min sons favoritbok var länge När månen gick förbi med humoristisk text av Hans Alfredsson och fantastiska illustrationer av Hans Åhlin. En tidlös bok som jag till och med kan råda dig att köpa.

En annan bilderbok med underbara illustrationer och underfundig text är Glasblommornas land av Petra Szabo.

Hcf (7-9 år)

Lilla Asmodeus av Ulf Stark & Anna Höglund: fantastiska illustrationer. Den handlar om hur ondska fördrivs, om identitet och att vara annorlunda.

Hönshjärnor : en berättelse av John Yeoman har bla. ämnesorden (beskrivande ord du kan söka på i bibliotekskatalogen) förmänskligade djur, mod samt frigörelse.

Glasblåsarns barn av Maria Gripe tycker jag är en läsupplevelse även för vuxna. Maria Gripe skriver fängslande och med ett vackert språk. Boken är filmad.

Burkpojken av Christine Nöstlinger är en härlig och färgsprakande berättelse. Har hört att boken kan vara svår för barn att förstå i dag.

Världens elakaste fröken av Petter Lidbeck, är en rolig bok som uppskattas av många barn. Vill passa på att säga att jag läst de flesta av Lidbecks böcker och aldrig blivit besviken.

Biblioteksmysteriet av Martin Widmark är en av många böcker i serien LasseMajas detektivbyrå. Jag har haft nöjet att läsa flera av dem. Somliga barn läser alla. Martin Widmarks böcker är alltid ”ett bra val.”

Om jag bara inte råkat säga sanningen av Ingelin Angerborn är en av flera humoristiska böcker i serien Om jag bara inte råkat…

Den vita stenen av Gunnel Linde, handlar främst om vänskap och om Hampus och Fia som utmanar varandra i kampen om den vita stenen.

Hcg (9-12 år)

Jojjes ljuvliga medicin är mycket underhållande. Det tycker jag att alla Roald Dahl´s barnböcker är.

Flickan utan minne av Petter Lidbeck är en spännande och ruskig historia.

Ingen ser dig av Anna Knutsson och Ann-Christine Magnusson är mycket spännande. Mia åker motvilligt på vildmarksläger med sommarfritids. Första natten försvinner fritidsledaren.

Sorgfjäril av Ingelin Angerborn kan sägas vara en ”nutida” Maria Gripe. Lite mer händelserik på det konkreta planet, så den uppskattas av barnen. Boken är stämningsfull och har bl.a. ämnesorden synsk, längtan, rysare, flytta och ödehus.

Journalisten och författaren Per Brinkemo har skrivit dokumentärromanen Dumpad, den sanna historien om Ahmed Hassan Ali. En välskriven, intressant och spännande bok, om en pojke som skickas på s.k.  uppfostringsresa till Somalia. Boken kan rekommendas från år 7 och till vuxna. Från 12 år som högläsningsbok. Många som tidigare inte fastnat för någon bok, har fastnat för denna.

Råttan i pizzan och Den stulna njuren är två böcker med moderna folksägner av Bengt av Klintberg. Korta varndringssägner, även kallade klintbergare som är bra vid högläsning en liten stund.                                                                               

För uppdaterade högläsningsförslag och många andra boktipskategorier se BokLus http://bokluslund.blogspot.se/search/label/högläsning

Vill passa på att säga att det är mycket roligt att eleverna i år 4-6 läser så många böcker. 

dubbel regnbåge

Foto av dubbel regnbåge från Stadsparken i Lund. © Solveig Eiriksson

 

Sidan uppdaterad: 2013-03-14

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s