upphovsrätt

Upphovsrätt 

Du kan läsa om upphovsrätt för bilder här på Luska http://www.lund.se/Luska/Sokskola/Bilder/

Creative Commons (CC) är en ideell organisation som hanterar upphovsrätt (ibland även text)

Creative Commons-licenser är fria att använda under olika villkor. Upphovsrättsinnehavarens namn skall alltid anges. Licenserna är skapade för internet. Det finns många webbsidor på internet som är fria att använda. Här följer en länk där du hittar material som du kan dela med andra, d.v.s. är fritt att återanvända http://search.creativecommons.org/ Här förklaras Creative Commons-licenserna av Kristina Alexandersson www.creativecommons.se/om-cc/licenserna Alla Google bilder är inte fria att använda.

Wikimedia commons http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page är en databas med  en stor mängd fria filer. På Wikimedia Commons finns bl.a. fria bilder. Här samlas alla fria bilder som används i Wikipedia och de är fria att använda http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images

Googlade [använda bilder skolan site:www.ne.se] varifrån följande  citat är hämtat:

”Kan man använda bilderna på NE.se i elevarbeten eller lärarpresentationer?

Ja, man får ”låna” bilder från NE.se och använda dem i arbeten och presentationer som visas i skolan. Det är däremot inte tillåtet att till exempel publicera NE-material på skolans hemsida eller annan nätplats eller att sprida NE:s material i tryckt form utanför klassrummet.

Tänk på att ange källa när du använder NE:s bilder. Klicka på bilden först så att den öppnas i ett nytt fönster. Kopiera sedan adressen i adressfältet.

När du har klickat på bilden ser du också en så kallad bildbyline, text till höger under bilden som talar om vem som har upphovsrätten till bilden.” […]  http://www.ne.se/static/help/upphovsratt.jsp?login=yes#1

”Om man citerar, det vill säga, lånar exakta formuleringar från en källa, måste det först och främst framgå att det är ett citat. Det visar man med hjälp av citattecken. Dessutom måste man ange vem eller vad man citerar. När det gäller texter ur Nationalencyklopedin så räcker det med att ange varifrån texten är hämtad.” (Citat ur Nationalencyklopedin).

 Svenska Musikerförbundet har, en bra komplettering till NE, av upphovsrätt på internet:

”Vilka regler gäller för upphovsrätten på internet?

– Det är inte tillåtet att ta någon annans filmer, musik, texter eller bilder, och lägga ut på internet utan tillstånd av upphovsmannen.
Detta betyder att man inte får dela med sig av sin musik- eller filmsamling på Internet, till exempel via ett fildelningsprogram. Däremot får man förstås lägga ut musik, bilder eller annat material som man själv har skapat på Internet.
Det är inte heller tillåtet att för privat bruk kopiera material som lagts ut på till exempel internet utan tillstånd från upphovsmannen.
Man får alltså för sitt privata bruk bara kopiera filmer, musik, texter med mera som har lagts ut på internet med upphovsmannens tillstånd, till exempel musik och film som säljs lagligt för nedladdning mot betalning eller som lagligen tillhandahålls för gratis nedladdning.”  http://www.musikerforbundet.se/index.php?option=com_content&task=view&id=348&Itemid=383 Musikerförbundet FAQ (frequently asked questions) Upphovrätt (kopierat 2012-10-22)

© Solveig Eiriksson                         Sidan uppdaterad: 2012-10-22

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s